Sfaturi financiare pentru antreprenori: evitați planificarea financiară tipică pentru a clădi bunăstare!

“Adevărata siguranță financiară nu vine de la guvern, corporații, beneficii și titluri; vine din noi. Când ne asumăm responsabilitatea pentru bunăstarea noastră ne face să depășim o falsă siguranță și să găsim atât siguranța adevărată, dar și libertatea”.

– Garrett B. Gunderson, Killing Sacred Cows

Nu credem că planul de pensionare tipic funcționează pentru cineva, dar este dezastruos, în special, pentru afaceriști și antreprenori. De ce? Un motiv semnificativ este că o planificare financiară tipică prespune să blochezi banii (de obicei) într-un plan deductibil fiscal în loc să îi folosești pentru a-ți construi afacerea.

Sfatul prietenului nostru, Garrett Gunderson, a apărut recent într-un articol excelent pe Forbes.com – 13  Greșeli financiare pe care cei mai mulți afaceriști continuă sa le facă. Vă încurajăm să citiți cele 13 greșeli în articolul respectiv și dorim să vă oferim o listă scurtă de lucruri pe care antreprenorii și afaceriștii are TREBUI să le facă.

Fă economii înainte să investești

Toți știm că economiile și investițiile sunt importante. Dar mulți prea mulți oameni nu fac economii și sar direct la investiții, înainte să fie pregătiți. Au sau nu un fond mic pentru urgențe și nu au aproape niciodată un ”fond pentru oportunități” și, cu toate astea țin banii la ciorap în instrumente de investiții pe termen lung, ca IRA, sau chiar în conturi necalificate ca fondurile mutuale.

Când investești, scoți bani din circulație – poate pentru câteva luni sau câțiva ani sau chiar zeci de ani – și cumperi o ”investiție” despre care crezi că produce profit. Însă, când faci economii, depozitezi numerar pe care l-ai putea folosi la nevoie.

Acest aspect este esențial pentru afaceriști, pentru că au un flux de numerar neregulat și costuri neprevăzute. Lipsa capitalului de lucru este principalul motiv al eșecului afacerilor și, totuși, planificarea financiară tipică le spune afaceriștilor să își pună banii în fonduri mutuale pentru a clădi bunăstare pe termen lung. Asta poate fi, însă, contra-productiv dacă vrei să clădești bunăstare reală prin intermediul unei afaceri. Ca afacerist, trebuie să ai mai MULTE economii decât un angajat cu un salariu stabil și cheltuieli mai mici.

Așa cum am arătat săptămâna trecută, sfatul lui Suze Orman este să ții banii în planuri calificate șă să te bazezi pe piața de capital pentru bunăstarea pe care o asigură pe termen lung, dar, cu siguranță, nu este strategia care a facut-o multi-milionară pe Suze. Nu, dacă te uiți la oamenii de pe listele cu cei mai bogați indivizi, aproape toți și-au clădit bunăstarea prin intermediul unei afaceri.

Iată un (indiciu) C.L.U.E. pentru banii tăi!

Folosesc acronimul C.L.U.E. pentru a da exemple de strategii pentru Prosperitate Economică.

Control – ai banii sub control? Dacă sunt în piața de capital, nu ai control asupra lor. Dacă ai ”bunuri sub administrare”, nu deții controlul. Dacă sunt blocați într-un plan de pensionare, nu deții controlul.

Suntem de acord cu Garett că să investești într-un 401(k) sau IRA tradițional sau chiar un Roth IRA se poate dovedi contra-productiv. Pe măsură ce detaliază în cartea sa, Killing Sacred Cows, un 401(k) îți ține banii investiți în beneficiul altuia, nu al tău, până când poți să ai acces la ei ”cândva”. NU are sens pentru un afacerist, care are nevoie de capital de lucru pentru propraia afacere, să fie nevoit să împrumute de la alții.

Lichidități  – ai banii în lichidități sau ”blocați”? Recomandăm investițiile care îți țin banii blocați câțiva ani pentru a obține un profit bun din investiția ta. Este important să investești, dar și să economisești, însă nu ai vrea să-ți blochezi banii decât dacă ai suficiente lichidități.

Utilizare – când te concentrezi să acumulezi, banii tăi folosesc instituțiilor financiare, managerilor de fonduri și/sau guvernului. Sunt banii ”tăi” și, totuși, nu îi poți FOLOSI fără a plăti penalități, onorarii și impozite sau fără a te lovi de obstacole birocratice pentru a obține ”permisiunea” de a împrumuta o parte din ei.

Am mai spus că adevărata măsură a prosperității nu este câți bani ai, ci câtă libertate ai cu banii tăi.

Capital – când este posibil, clădește capital. Poate fi capital într-o afacere pe care o să o vinzi într-o zi, în proprietăți imobilare sau echipament pe care îl folosești în afacerea ta sau în orice alte active, chiar și proprietate intelectuală. Afacerile trebuie structurate astfel încât să clădești capital pe lângă flux de numerar.

 Investește în tine

Este ușor pentru afaceriști să intre într-o stare mentală de zgârcenie. Simt că trebuie să țină de fiecare bănuț pentru ca venitul variază și se simt vulnerabili financiar. Din nefericire, asta sufocă creșterea și duce la mai mult stres financiar!

O stare mentală bună pentru un afacerist este să înțeleagă că EL este principalul activ al afacerii. Are active în multe alte forme – imobiliare, echipament, vad comercial, proprietate intelectuală – dar creativitatea antreprenorului și, în special, abilitatea de a crea VALOARE pentru alții le permite să transforme ideile în aur.

  1. Harv Eker spunea că dacă ești o persoană de ”nivel 2” și intri într-o problemă de ”nivel 5”, ai o problemă reală. Însă, dacă ești la nivelul 8, 9 sau 10 și întâlnești o problemă de nivel 5, NU ESTE O PROBLEMĂ!

Și cum te crești pe tine ca să-ți crești afacerea? Investește în tine

Învață marketing sau altceva esențial pentru succes. Găsește-ți un mentor sau un instructor. Investește în instruire. Altătură-te unui grup de oameni cu inteligență superioară devotați succesului altora. Investește într-un grup de networking de nivel înalt sau într-un eveniment care te va ajuta sa-ți duci afacerea la următorul nivel.

Când investești în tine, îți crești abilitatea de a crea active.

Ești afacerist sau antreprenor?

O resursă foarte valoroasă pentru mine când mi-am construit afacerea a fost Strategic Coach. Am fost aproape 20 de ani membru al unei organizații de pregătire antreprenorială de elită și instructor timp de 13 ani. Comunitatea, mentoratul, resursele, structura și rețelele de bună calitate au fost esențiale pentru succesul meu.

De asemenea, am acceptat o provocare nouă și creez o comunitate similară, exclusiv pentru consilieri financiari, care împărtășesc o filosofie și practică similare! Dacă ești consilier și urmărești acest blog, vei vrea să știi despre Sumitul pentru Consilierii pe Economia Prosperității! Și dacă nu primești deja emailuri de la noi despre programele radio pentru consilieri și alte resurse utile, trimite-mi un email la  hello@ProsperityEconomicsAdvisor.com  și ne vom asigura că nu ratezi nimic.

Indiferent de afacerea în care ești, angajează-te să investești în tine și să obții susținere, mentorat și ajutorul de care ai nevoie pentru a clădi o afacere prosperă.

Și, bineînțeles, dacă ai nevoie de un partener, care să te ajute să faci strategii pentru a obține un C.L.U.E. pentru banii tăi astfel încât să maximizezi Controlul, Lichiditățile, Utilizarea și Capitalul, contactează-ne astăzi. Înțelegem că o ”planificare financiară tipică” este un instrument precar pentru antreprenori și afaceriști, iar noi suntem aici să ajutăm.

Notă: acest material este o traducere după Financial Advice for Entrepreneurs:  AVOID Typical Financial Planning to Build Wealth!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>