21 de sfaturi pentru succes pentru antreprenorii tineri și ambițioși

Succesul înseamnă adesea să înveți de la cei care și-au atins deja țelurile. Să ai un mentor este o binecuvântare uimitoare pentru un antreprenor, dar nu toată lumea poate găsi unul.

Dacă nu ți-ai găsit încă guru-ul personal, iată 21 de sfaturi pentru antreprenorii tineri și ambițioși, care te vor ajuta să începi.

 1. Provoacă-te 

Richard Branson spune că cea mai mare motivație a lui este să se provoace pe sine. Își abordează viața ca pe un curs universitar permanent de unde poate să învețe în fiecare zi. Și tu poți!

 1. Fă o muncă de care îți pasă 

Nu este nicio îndoială că o afacere cere mult timp. Steve Jobs spunea că singurul mod în care poți fi fericit în viață este să faci o muncă în care chiar crezi.

 1. Asumă-ți riscuri

Nu știi niciodată care va rezultatul eforturilor tale până nu le depui. Jeff Bezos spune că te ajută să știi că nu regretă eșecurile, ci regretă că nu a încercat.

 1. Crede în tine

Așa cum a spus Henry Ford: ”Indiferent că crezi că poți sau nu, ai dreptate”. Crede că poți reuși și vei găsi moduri de a depăși diverse obstacole. Dacă nu, vei găsi doar scuze.

 1. Crează-ți o viziune 

Fondatorul și președintele Tumblr, David Karp, spune că un antreprenor este cineva care are o viziune și dorința de a o pune în practică. Viziunea ta trebuie să rămână clară în permanență.

 1. Găsește oameni buni 

Devii asemeni celor cu care ești. Reid Hoffman, co-fondator LinkedIn, arată că cel mai rapid mod de a te schimba este să te înconjori de oameni care sunt deja cum vrei tu să fii.

 1. Înfruntă-ți temerile

Să-ți învingi o temere nu este ușor, dar trebuie să o faci. Arianna Huffington a spus odată că a aflat că îndrăzneala este ca un mușchi – cu cât îl exersezi, cu atât devine mai puternic.

 1. Acționează

Lumea este plină de idei bune, dar succesul vine doar prin acțiune. Walt Disney a spus odată că cel mai ușor mod de a începe este să taci și să acționezi. Este adevărat și pentru succes.

 1. Suportă

Nimeni nu reușește imediat și toată lumea a fost cândva la început. Așa cum a spus Steve Jobs, cu înțelepciune, ”dacă te uiți cu atenție, cele mai multe succese instantanee au avut nevoie de mult timp”. Să nu îți fie frică să îți investești timpul în firma ta.

 1. Administrează energia, nu timpul

Energia ta îți limitează ce poți face cu timpul tău, așa că administreaz-o cu înțelepciune.

 1. Construiește o echipă bună

Nimeni nu reușește în afaceri singur, iar cei care încearcă, vor pierde de fiecare dată în fața unei echipe bune. Construiește-ți propria echipă bună pentru a-ți sprijini succesul.

 1. Angajează oameni cu caracter 

Când îți construiești echipa, angajează oameni cu caracter și valori. Întotdeauna poți instrui pe cineva, dar nu poți să faci ca valorile cuiva să se potrivească firmei tale.

 1. Fă planuri ca să stângi capital

Richard Harroch, investitor, are un sfat pentru antreprenorii tineri: ”Este aproape întotdeauna mai greu să strângi capital decât ai crezut și întotdeauna durează mai mult. Așa că fă-ți planuri pentru asta”.

 1. Cunoaște-ți țelurile

Ryan Allis, co-fondator iContact, a menționat că dacă ai mereu un scop în minte, muncești pentru el în fiecare zi. Fixează-ți niște scopuri și reamintește-ți-le în fiecare zi.

 1. Învață din greșeli

Mulți antreprenori spun că greșelile sunt cei mai buni profesori. Când înveți din greșeli, te apropii de succes – chiar dacă ai eșuat la început.

 1. Cunoaște-ți clientul

Dave Thomas, fondatorul Wendy’s, spune că una din cele trei chei către succes este să-ți cunoști clientul. Cunoaște-i pe cei care îi servești mai bine decât altcineva și vei putea să furnizezi soluțiile de care au nevoie.

 1. Învață din reclamații

Bill Gates a spus odată ca cei mai nemulțumiți clienți sunt cea mai bună sursă pentru a învăța. Lasă-i pe clienții nemulțumiți să îți arate unde sunt găuri în serviciile tale.

 1. Cere părerea clienților

Dacă doar prespupui ce vor sau au nevoie clienții, nu vei avea succes niciodată. Trebuie să-i întrebi direct și să asculți cu atenție ce spun.

 1. Cheltuiește inteligent

Când cheltuiești bani cu afacerea ta, fii atent să-i cheltuiești în mod inteligent. Este ușor să cheltuiești nebunește și să rămâi repede fără capital.

 1. Studiază domeniul de interes

Tony Hsieh, fondatorul Zappos, a spus: ”Nu intra în jocuri pe care nu le înțelegi chiar dacă vezi că mulți oameni fac bani din ele”. Să înțelegi cu adevărat domeniul în care ești este cheia către succes.

 1. Oferă peste așteptări

Larry Page de la Google îi încurajează pe antreprenori să ofere mai mult decât se așteaptă clienții. Este un mod bun să te faci remarcat în domeniu și să construiești un grup loial de susținători.

Să ai succes ca antreprenor presupune multă muncă, viziune și multă preseverență. Aceste 21 de sfaturi de la antreprenori, care au deja succes, te vor ajuta să te orientezi pe drumul tău mult mai ușor.

Notă: acest material este o traducere după 21 Success Tips for Young and Aspiring Entrepreneurs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>