5 sfaturi pentru a transforma 1 milion de lire în 10

Co-fondatorul și CEO-ul IglooBooks, John Styring, ne arată calea pe care afacerea sa a crescut foarte rapid.

Ideea de creștere este iubită de orice antreprenor, dar mai ales de cei care trebuie să prezinte în fața clienților sau a conducerii cifrele de creștere pentru următorul trimestru.

IglooBooks a crescut de la un venit de 1 milion de lire la 10 milioane de lire între 2006 și 2011. Am extras cinci lucruri care ne-au ajutat să creștem în această perioadă de început.

1. Găsește parteneri care deja au succes

Uneori ai nevoie doar de contactele potrivite pentru a începe o afacere. Când vorbim de creștere, puțin networking poate ajuta foarte mult. Ne-am cunoscut cu cele mai bune supermarketuri din UK, lucru care ne-a adus mai multă vizibilitate și ne-a ajutat să ne extindem.

Partenerii tăi joacă un rol important în succesul pe care îl ai așa că ar fi bine să încerci să ai conexiuni cu cât mai multe companii, atât mari, dar și start-up-uri.

2. Exportă mai mult, exportă mai inteligent

Găsirea unei oportunități în străinătate îți poate transforma în bine compania. Pentru a ne putea crește afacerea căutăm permanent oportunități și încercăm să profităm de ele.

Pune-ți câteva întrebări. Cât de mult pot călători? Există bariere de limbă? Ce regiuni sunt bine interconectate? Trebuie să te pregătești foarte bine înainte de  extinderea în străinătate.

Pentru IglooBooks asta a însemnat că trebuia să înțelegem mai bine ce vor clienții de la noi și care sunt diferențele față de piața de acasă. De exemplu, acum vindem în 47 de țări și avem nevoie de o infrastructură de transport care să poată suporta acest lucru.

3. Păstrează-ți costurile la minim

Este destul de dificil să faci asta, dar te vei descurca mai bine dacă mai tai din costuri și prioritizezi acele părți din afacere care au cel mai bun potential de creștere. Pe noi ne-a ajutat să fim agili și să găsim rapid distribuitori atunci când o parte dintre cei cu care lucram au fost afectați de recesiune.

Poate suna paradoxal, dar creșterea poate să apară dintr-o contracție.

Canalizează-ți afacerea și vei vedea că e mai ușor să faci profit chiar și atunci când vremurile nu sunt foarte bune. Afacerea noastră este mereu în schimbare, încercând să maximizeze eficiența și să aibă cel mai bun cost posibil.

În mod constant analizăm relația cu furnizorii și căutăm alternative pentru a ne asigura că lucrăm cu cei mai buni din branșă și primim cel mai bun serviciu pentru prețul pe care îl plătim.

4. Stabilește obiective clare

În primul rând, fă un plan de afaceri, iar în al doilea, revizuiește-l constant. A trebuit să ne adaptăm strategia pentru a lua în calcul noi oportunități atunci când acestea apar.

Ideile sunt ieftine, iar un plan bine gândit îți va oferi un set de obiective clare pe care să le urmărești. S-ar putea să ți se pară mai ușor să îți setezi niște ținte financiare și apoi să pleci de la asta în munca ta.

Planul de afaceri al IglooBooks este un document complet de 48 de pagini care tratează toate aspectele afacerii noastre și conține direcții de acțiune pentru următorii trei ani.

5. Rămâi mereu primul

Caută întotdeauna moduri de a inova. Dacă un competitor te ajunge din urmp, întreabă-te de ce. Observă ce fac ceilalți și fă-o mai bine. O mare parte din succesul IglooBooks a venit din schimbările pe care le-am adus mixului de produs.

Căutăm să cream noi produse rămânând, în același timp, fideli piețelor noastre principale de cărți printate și cărți digitale. De exemplu, divizia de Brand Licensing care se ocupă de crearea unor cărți cu cele mai importante branduri este cea mai mare zonă de creștere a companiei noastre. Ne așteptăm ca profitul pe această zonă să crească de trei ori în acest an.

În final, cel mai important e să rămâi fidel viziunii tale. Ascultă sfaturile și conștientizează riscurile, dar amintește-ți: speculația este cheia creșterii. Se spune că regreți doar lucrurile pe care nu le-ai făcut. Pe scurt, încearcă!

 

Notă: acest material este o traducere după articolul 5 growth tips to turn 1m into 10 m.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>